Truskawki każdy lubi. No, prawie każdy - niektórzy maja na nie alergię. Współczuję. Najczęściej jadamy je solo, lub ze śmietaną i cukrem. Przygotowujemy z nich rozmaite ciasta i desery. Jednak czy te owoce sprawdzają się tylko w roli deserowej? Nie.
Dla niektórych będzie pewnie zaskoczeniem, że truskawki można podać z daniem głównym, połączyć z rybą, zrobić sałatkę. Całkiem wytrawną.
Salsa truskawkowa będzie świetnie pasowała do grillowanych ryb. Te słodkie owoce łączą się świetnie z serami (fetą, mozzarellą, camembertem, itp) i z wędlinami (szynka parmeńska, szwarcwaldzka, gran reserva, kindziuk, suszone kiełbasy).
Można tez przygotować lemoniadę truskawkową, dodać świeże truskawki do wody z lodem, czy też zrobić z nich lody - w sam raz na upały. A może... truskawki z grilla? Tak, też powinny smakować świetnie. Można je podać z innymi owocami, tworząc owocowy szaszłyk (z bananem, ananasem, czy gruszką).
Warto poeksperymentować z truskawkami na wytrawnie. Póki jest na nie sezon. Nie bójcie się eksperymentów w kuchni! chłodnik z botwinką przepis
Znazlazłem także chłodnik litewski przepis
Podobny temat również przepis na chłodnik litewski
Na temat chłodnik litewski to też niezłe źródło
Wpis inspirowany jest również przepis na chłodnik litewski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz