Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak następny cytat a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo powszechnego przekonania o prawdziwości wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz częściej o tym zapominają. coq au vin przepis
I spożywają po to, by zaspokoić głód, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). Tam, gdzie jedzenie jest przyjemnością, gdzie posiłki są celebrowane, ludzie są zdrowsi i szczęśliwsi. Tak jest na przykład we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą wielu innych kuchni narodowych, do łatwych i lekkich nie należy. Wiadra wina, deski kalorycznych serów, sporo czerwonego mięsa. A mimo tego - Francuzi należą do najszczuplejszych europejskich nacji. Ba, naukowcy dawno to zjawisko opisali - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, tłustych
potraw, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi jak przepis na zawał. A działa zupełnie odwrotnie - choroby serca i układu krążenia występują w tym kraju znacznie rzadziej, niż w innych krajach. Co jest kluczem? Moim zdaniem sposób jedzenia, brak pośpiechu przy gotowaniu i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".
Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Jeśli mowa o coq au vin przepis to wspomnę też o innych źródłach. Znazlazłem także coq au vin przepis coq au vin przepis - tekst jest OK coq au vin przepis też jest ciekawie opisany temat
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz