Nasza kuchnia nie ma najlepszej opinii. Są tacy, którzy uważają, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis
Polskie tradycyjne potrawy są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.
Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Wpis inspirowany jest również żurek śląski przepis Na temat żurek śląski przepis to też niezłe źródło żurek śląski przepis - tekst jest OK żurek śląski przepis - tekst jest OK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz