czwartek, 29 maja 2014

Jak jedzą Polacy

Polska kuchnia nie ma najlepszej opinii. Są tacy, którzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama fraza "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych domach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne potrawy są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. ciecierzyca przepis
Warto rzucić okiem także na ciecierzyca przepis
przepis na hummus - tekst jest OK
hummus przepis - też dobry
W temacie hummus pasta warto poczytać również pozostałe informacje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz