niedziela, 4 maja 2014

Polska od kuchni

Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy uważają, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych domach tak się gotuje. Jednak NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską.

Nasze tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. frittata
omlet przepis - też dobry
Warto rzucić okiem także na omlet przepis
Polecam również frittata przepis
Na ten temat napisali także na omlet przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz